úterý 15. října 2019

Cestou do práce

Dnes cca 9:20, do tram č. 6 na Pionýrské nastoupily mj dvě cizinky, prošly od zadních dveří ke kabině řidiče a čekaly na další zastávku, aby si u něj koupily jízdenky. Na Antonínské bohužel už číhal žovialní chlapík, který nenechal řidiče ani odpovědět a zatím, co se ještě napůl loučil s nějakou neviditelnou paní venku, začal těm holkám skákat do řeči, že co jako chcou. “Jó, tyket! Žádnej tyket! No nemá tyket! No neprodá ti tyket! To mám nejradši takový vychcánky! Tyket venku. On nemá žádnej tyket. SMS nebo tady (máchá rukama směrem k prodejně tabáku vedle zastávky) tyket! Vystupte! Jestli nevystoupíte, dostanete pokutu. Penalty! Ven. Tyket venku!” Tímhle stylem cizinky vystrkal z tramvaje ven. Přitom jim, až už stály na nástupišti, mával před očima bločkem s takovýma těma modrýma papírama na pokuty. 

Holky šly dál pěšky a podle mě doteď nechápou, co to bylo za agresivního debila.

Revizor je totiž nepozdravil, nepředstavil se, bez pardonu skočil do rozhovoru, kterej s ním ale nikdo nevedl a rovnou jim začal nadávat. Česky. Anglicky uměl jedno a půl slova, když mu půl bodu přiznám za ten “tyket”. Nedokázal slušně vysvětlit, proč si nesmí koupit jízdenku u řidiče. A ten tam seděl jak zařezanej a mlčel. Stála jsem celkem blízko a nevšimla jsem si, že by jim aspoň nakonci té úplně zbytečné a trapné scény ukázal odznak. Jenom ty papíry, který ale pro cizince nemusí vůbec nic znamenat.

Přestoupila jsem do další šaliny, odněkud zezadu přišel cizinec - kluk, počkal na další zastávku, poprosil řidiče o lístek, zaplatil, navzájem si hezky anglicky poděkovali a všichni byli spokojení. 


Zjevně koupit lístky u řidiče je stále ještě možné. Takže jediné další logické vysvětlení, co mě napadá, je, že si chlapík o sobě myslí, že je natolik světově proslulý brněnský revizor, že jen ho ty dvě (asi) Portugalky zmerčily, zalekly se, okamžitě opustily původní plán jet celou cestu načerno a běžely se zachránit k řidiči. On ovšem jejich lest prohlédl a chrabře jim znemožnil pokračovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat