pondělí 19. prosince 2022

Encyklopedie moderní ženy (1966) II.

"Naší první povinností ráno je co nejrychleji zmizet v koupelně a upravit se. Zívající žena s natáčkami ve vlasech nebo hlučně se protahující zarostlý muž neskýtají totiž zrovna estetický pohled. Teprve až učiníme zadost hygieně a až se oblékneme, můžeme usednout ke snídani.

Ale vraťme se ještě do koupelny. (Tam, kde není koupelna, měla by alespoň kolem umyvadla být nějaká plenta, abychom při mytí nebyli ostatním členům rodiny na očích.) V koupelně se muž oholí. Holí se samozřejmě každý den. Zda ráno či večer, to ponecháme jeho výběru. Denní sprchování by mělo patřit ke zvyklostem mužů i žen. Odstraňuje pach potu a dává pocit svěží čistoty. Žena po osprchování může použít kolínské vody a muž po holení použije speciální "vody po holení" s nenápadnou vůní.

Žena si odstraní z vlasů natáčky... Totiž - ty by tam vůbec neměla mít. Dnešní móda přece povoluje tolik účesů z krátkých hladkých vlasů nebo z dlouhých vlasů stočených do uzlů, a nakonec ani krátké zkadeřené vlasy nevyžadují natáčky. Jsou-li krátké vlasy ztrvaleny, vydrží na nich vodová ondulace asi 14 dní. A to bychom snad do sebe mohly investovat! Proč by se ženy s natáčkami ve vlasech neměly svým mužům ukazovat? Protože v natáčkách vypadá každá žena velmi ošklivě. A proč nemá večer a v noci vypadat vdaná žena jako strašidlo, to patří již do oboru sexuologie."

"Odpočinek. Nedomnívejme se, že při odpočinku je vše dovoleno. Odpočinek totiž svádí k neestetickému chování a toho se musíme vyvarovat. Při odpočinku máme sedět pohodlně, ale nesmíme při tom působit odpudivě. Žena nemá nikdy sedět s koleny od sebe, ani má-li dlouhé kalhoty, ani chce-li v klíně mezi koleny držet třeba haldu ponožek na spravování."

Žádné komentáře:

Okomentovat