pondělí 29. dubna 2024

Nejsou lidi (co by tohle chtěli dělat)

Sešly se mi tu v galerii dvě fotky... Na první se píše, že v sociálních službách chybí 3000 pracovníků, což je třikrát víc než dřív.

Pracovník v sociálních službách musí mít minimálně akreditovaný rekvalifikační kurz. Pokud se ale do sociálních služeb hrnou (no, ve skutečnosti se tam zjevně moc nehrne nikdo) lidi, kteří pro to nemají i další předpoklady, může to být (a občas i je) docela problematické.

Sociální pracovník už musí mít titul. A docela často se stává, že má třeba dva. Často z psychologie, sociální pedagogiky, specky apod. a pak ještě čisté sociální práce. Protože být psycholog nestačí, tak jde ještě na kurz nebo rovnou na univerzitu. 

IMHO u lidí, kteří studiu tady těch pomáhajících oborů věnují podstatnou část života a pak jdou ještě i do praxe, je větší pravděpodobnost, že to dělat chtějí a podle toho to taky vypadá.

No, a teď si vezměte, že jste člověk s akademickým titulem nebo dvěma nebo třemi a voilá, swipe left! Děláte práci, kde si nevyděláte ani DŮSTOJNOU MZDU.

Mladí kluci na Twitteru by vám sice vysvětlili, že je vaše chyba, že děláte otroka za míň jak 60k čistýho, ale zas asi nemůže být každý IT manager...

Tzn. v sociálních službách budou dělat jen lidi, kteří to buď mají jako hobby (hehe) nebo poslání. A těch je už teď o 3000 míň, než potřebujeme.

A co se bude dít souběžně s tím, jak naše společnost stárne? A budeme potřebovat čím dál víc pečujících a asistentů do domácnosti, všemožných domovů, stacionářů a pod.? Vypadá to, že se klidně může stát, že vám fakt nebude kdo mít vyměnit bažanta nebo vás doprovodit k lékaři...

Škoda, že naše elity nemůžou nějak zapracovat na tom, aby prestiž toho povolání trochu stoupla.

Můj tip je, že spíš naopak ještě sníží požadavky. Takže pečovat bude moct kdokoliv a tím se i častěji než teď budou objevovat excesy jako případ Dorothy Šandorové nebo šikana seniorů v domově Slunečnice.

Takže děkuju za pozornost a kdybych byla někdy nesoběstačná, tak mě asi radši shoďte z útesu. Dík. 





Žádné komentáře:

Okomentovat